handdator

Visa fullständig version : Inkoppling trappströmbrytare, 230V...timebandit
2007-12-30, 19:16
Jag tänkte koppla in en trappströmbrytare i garaget så jag kan tänka å släcka mina lyrsrörsarmaturer med en knapp istället för att sätta i /dra ut kontakten varje gång jag vill tända å släcka.

Spelar det någon roll om jag väljer att bryta fasen(+) eller jorden(-) i en sådan strömbrytare när det gäller 230V?
Självklart så skall man INTE bryta mot skyddsjorden =)


//Kensy

mr Magic
2007-12-30, 19:25
Det som jag har fått lära mig, så ska man alltid bryta på fasen och inte på nollan.

Och skyddsjorden får man ALDRIG bryta.

joj
2007-12-30, 19:25
I princip så skulle det fungera att bryta nollan men GÖR DET INTE!!!!
Om du gör så är det alltid ström fram till lampan då..........

Dvs koppla alltid in en strömbrytare i en 220V anläggning på fasen!

//

timebandit
2007-12-30, 19:35
Från lysrörsarmaturen till strömbrytaren, från strömbrytaren till vägguttaget, så skall det ju kopplas. Men då vi är 2 som delar på vägguttaget i garaget så rycker man ju ut kontakten i vägguttaget ibland, då kommer ju inte alltid strömbrytaren bryta mot fasen ändå? För det spelar ju ingen roll hur man sätter i kontakten i vägguttaget...

Så då måste man ju se till att kontakten i vägguttaget ALLTID sätts in åt samma håll varje gång?
Eller finns det någon strömbrytare som bryter både fas och jord samtidigt? Isåfall vore det ju ännu bättre!

Lesdiv
2007-12-30, 20:13
Men...det är ju alltid spänning i uttaget. Strömbrytaren får ju sin spänning från vägguttaget och sedan vidare till armaturen, då spelar det ingen roll om man sätter i en kontakt i vägguttaget eller inte. Strömbrytaren får alltid samma matning från uttaget.

Eller har jag missat något nu?
Det är väl ett fastmonterat uttag som du pratar om?

Man drar ju kablarna inifrån uttaget till strömbrytaren, inte så att en stickpropp matar strömbrytaren. Då får strömbrytaren alltid samma matning.

timebandit
2007-12-30, 20:25
Ja, det är ett fastmonterat uttag som finns där, som jag och grannen delar på (flerbilsgarage).
För att få uttaget att fungera så måste man tända belysningen i garaget (1st dålig lampa som knappt lyser upp nått), så det är inte konstant ström i uttaget. Det är bara 1 uttag som finns och dela på. Så strömbrytaren måste kopplas till uttaget med en kontakt som man kan dra ut om grannen vill ha uttaget så att säga. Och sätter man inte i kontakten åt samma håll varje gång så kommer ju strömbrytaren att bryta fas eller jord beroende på hur man pluggar i kontakten till brytaren.
Tanken är att jag skall sätta i en 2-vägsfördelare i uttaget sedan så grannen alltid har ett uttag ledigt och min strömbrytare till lamporna alltid sitter i.

Men i.o.m att det INTE är konstant ström i uttaget så kanske det inte är så farligt/dumt att bryta på fas eller jord?

Isåkare
2007-12-30, 20:30
Allt bör brytas med fasen, men det är extra viktigt på lysrör, annars står dom och flimmrar.

Samma sak gäller när dom är inkopplade, flimmrar dom ligger fasen fel.

Kan du inte märka kontakten/uttaget på nått sätt.

timebandit
2007-12-30, 20:43
Okey, det visste jag faktiskt inte om med lysrören! Kanske därför dem flimmrar ibland när dem lyser. Får ju dra ut kontakten varje gång jag använder dem pga bara 1 uttag :/
Visst kan jag ju försöka märka upp hur allt skall sitta, så svårt å jobbigt är det ju inte. När jag väl fått dit den dära 2-delsförgreningen så behöver ju inte dra ut kontakten mer...
Då får jag ta och mäta upp vilken som är fas och vilken som är jord och märka upp kontakten, tack för tipset!

Kan tillägga att jag har viss behörighet med EL (BB2) men jag har enorm respekt för el och är alltid eftertänksam och ber om råd å hjälp innan jag gör nått, varesig det är 12V eller 230V.

Jag skulle ju kunna koppla in mig direkt i själva uttaget som du Lesdiv skriver men jag vill göra så lite åverkan som möjligt och lämna så lite spår efter mig det går om/när jag flyttar och/eller byter garage eller dyligt. Allt skall ju vara lätt å ta bort igen.

Lesdiv
2007-12-30, 20:48
Men eftersom uttaget bara fungerar när man tänder lampan i garaget så är det alltså den strömbrytaren som ger spänning dit, då blir alltid fas och nolla på samma ställe i uttaget. Om du kopplar in trappströmbrytaren inuti uttaget så blir det också alltid fasen som bryts.

Iof blir det en viss åverkan på uttaget, helt klart, men säkerheten bör gå före tycker jag.

Jag har av misstag tagit i "nollan" med ena handen och "fas" med andra handen, visst får man respekt för 220V. ;) Händerna ville liksom inte "släppa taget". ;)

timebandit
2007-12-30, 20:52
Men eftersom uttaget bara fungerar när man tänder lampan i garaget så är det alltså den strömbrytaren som ger spänning dit, då blir alltid fas och nolla på samma ställe i uttaget. Om du kopplar in trappströmbrytaren inuti uttaget så blir det också alltid fasen som bryts.

Iof blir det en viss åverkan på uttaget, helt klart, men säkerheten bör gå före tycker jag.

Jag har av misstag tagit i "nollan" med ena handen och "fas" med andra handen, visst får man respekt för 220V. ;)


Ja, du har helt självklart rätt med det dära. Antingen ber jag min kusin som är elektriker göra det åt mig om han har lust eller så skiter jag helt i kontakten och får sätta in och dra ut kontakten hela tiden vid behov =)

Ja, man såg lite "roliga" effekter när folk dummade sig i skolan i elläran :/ En som lekte med banankontakter i uttaget... smart ;)

Lesdiv
2007-12-30, 21:12
En som lekte med banankontakter i uttaget... smart ;)

Hehe, det har jag inte gjort. Men när jag gick elteleteknisk linje på gymnasiet, för ett helt gäng år sedan, så skulle vi öva på att koppla in diverse strömbrytare och uttag på en testbräda. Jag var lite tankspridd och hade stoppat in kontakten i ett vägguttag fastän andra änden på kabeln inte var inkopplad i strömbrytaren.

Då tog jag tag i kabeländen med båda händerna och helt plötsligt började hela kroppen darra, händerna ville först inte släppa taget under några tiondels sekunder men sedan släppte de kabeln.

Jag kallsvettades ett tag efteråt, inte vidare behagligt ;)

mr Magic
2007-12-30, 21:18
Nu har jag ingen aning om hur det ser ut i ditt garage, men går det inte att byta ut uttaget till ett dubbel eller fyrdubbelt uttag?
Eller så använder du ett grenuttag, 6 uttag med strömbrytare och en sladd. Då har du en enkel strömbrytare som styr både din belysning plus att du har några extra uttag.

Jimmyg
2007-12-30, 22:08
Mitt tips är att du pratar med din kusin så att han får hjälpa dig, i detta fall så låter det som det säkraste alternativet.

/Mvh Jimmy

Robsarve
2008-01-01, 02:43
Varför behöver du en trappbrytare till dina lysrör?
Om du nu kör med stickpropp idag, varför inte bara skaffa en grensladd med brytare? Brukar vara billigare och är dessutom lagligt.

MagnusS
2008-01-01, 11:04
Det finns rätt kunnigt folk på www.byggahus.se Bara ett tips när man har funderingar angående hus o hem.

moparmöken
2008-01-02, 18:49
Det finns ju även allpoliga brytare som man tex använder till bubbelbadkar.
Sen om det är trapp eller kron spelar väl i ditt fall ingen roll då du inte tänkt koppla en trappkoppling ändå, utan bara ha möjligheten att tända/släcka på en knapp...
Du borde ju kunna använda en art nr. 1834541 Eljo Quick-rot strömställ 2+1p utanpåliggande 169,00/st från elbutik.com och sätta på kabeln. Då bryter du både fas och nolla, medan jorden sitter konstant om jag inte tänkt galet.

Appropå byggahus.se så ska du nog inte ställa denna fråga där, för jag vet hur det slutar... :mad:

timebandit
2008-01-12, 10:15
Var ett tag sedan jag skapade tråden nu... Kan meddela att jag skiter helt i strömbrytaren. Tänder grannen den vanliga belysningen så får han lite extrabelysning av mig, det gör väl inte så mycket antar jag...
Men jag skulle ha köpt en 2-polig strömbrytare som bryter både fas och nolla precis som moparmöken skrev men orkar inte längre för det fungerar ju som det är =)

Tack för eran hjälp och synpunkter.